حسابداری چیست؟

نظر

حسابداری چیست؟

تعریف حسابداری

در این مقاله سعی دارم کاملا شما را با حسابداری آشنا کنیم و متوجه شوید که حسابداری چیست با وبلاگ آموزش حسابداری همراه باشید .تعاریف متعددی برای حسابداری وجود دارد؛ در میان این تعاریف، آنچه که ملموس است ضرورت وجود حرفه حسابداری در هر کسب‌وکاری است. چراکه از زمان قدیم تا به امروز در تمامی داد و ستدهای اقتصادی و اجتماعی، حسابداری نقش پررنگی داشته است. در حقیقت حسابداری یکی از عوامل موثر در بقای هر کسب‌وکاری است و طبق تعریف ویکی پدیا، به نوعی زبان تجارت نیز خوانده می‌شود. یک حسابدار با ارائه گزارشات مالی و تحلیل و بررسی شرایط اقتصادی در هر کسب‌وکاری، اطلاعات لازم را در اختیار تمامی مدیران و ذینفعان اقتصادی قرار می‌دهد. در واقع این حسابدار است که با یک زبان مشترک که همان حسابداری است، رابط تمامی بخش‌ها، مشاغل، فعالیت‌ها و افراد است.

به انگلیسی Accounting

Accounting or accountancy is the measurement, processing, and communication of financial information about economic entities such as businesses and corporations. The modern field was established by the Italian mathematician Luca Pacioli in 1494. Accounting, which has been called the “language of business”, measures the results of an organization’s economic activities and conveys this information to a variety of users, including investors, creditors, management, and regulators. Practitioners of accounting are known as accountants. The terms “accounting” and “financial reporting” are often used as synonyms.

نتیجه تصویری برای حسابداری


تاریخچه حسابداری

 

حسابداری همزاد تمدن بشری است و به اندازه آن قدمت دارد. نخستین مدارک کشف شده حسابداری در جهان، لوحه‌های سفالین از تمدن سومر در بابل (Babylon) است و قدمت آن به 3600 سال قبل از میلاد بر می‌گردد و از پرداخت دستمزد تعدادی کارگر حکایت دارد. مدارک و شواهد نشان می‌دهند در تمدن‌های مصر، رم و یونان باستان نیز نوعی کنترل‌های حسابداری برقرار بوده و نوعی حساب جمع و خرج تنظیم می‌شده‌است.

وظیفه اصلی حسابدار چیست؟

کار حسابدار به طور خلاصه، شامل سه مرحله ثبت، تهیه گزارش و ارایه آن است؛ یک حسابدار معمولا اطلاعات مالی را ثبت و گزارشات مالی را تهیه و به مدیریت شرکت یا مراجع قانونی ارائه می کند. حسابدارن داده های خام را در دفاتر و نرم افزارهای حسابداری ثبت و به آنها نظم می بخشند. محصول نهایی کار یک حسابدار گزارشات و صورت های مالی است که مبنای تصمیم گیری ذینفعان (مدیران، مجامع عمومی سازمان، سرمایه گذاران، دولت و…) می باشد.

حسابدار کیست؟

حسابدار به شخصی می‌گویند که عملیات مالی را در هر کسب‌وکاری انجام می‌دهد. حسابداری در رگ و خون هر صاحب موفق کسب‌وکاری است. همه ما در ذهنمان افرادی مسن را می‌شناسیم که از حجله‌های بازار به ثروت‌های کلانی دست یافته‌اند و در یک کلام گفته‌ایم که وی شخصی باهوش حسابداری بالاست! در ایران قدیم به حسابدار “میرزا” می‌گفتند، بعدها به آن دفتردار گفتند و در نسل‌های بعدی واژه حسابدار به صاحب این جایگاه افزوده شد. ضمن اینکه ابزار حسابداری امروزه به جای چرتکه به ابزارهای الکترونیکی و نرم‌افزارهای مالی ارتقا یافته است.

انواع حسابداری

حسابداری صنعتی

حسابداری صنعتی شاخه‌ای از علم و فن حسابداری است که وظیفه جمع‌آوری اطلاعات مربوط به عوامل هزینه و محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات را بر عهده داشته با و تجزیه و تحلیل گزارش‌ها و بررسی راه‌های تولید روشهای تقلیل بهای تمام شده تولیدات را بیان می‌کند.

حسابداری مالی

حسابداری مالی (به انگلیسی: Financial accounting) گونه‌ای از حسابداری است، که اطلاعات مالی را در قالب ترازنامهها و صورت‌های سود و زیان، برای استفاده داخلی سازمان‌ها و کارکنان شرکت‌ها، همچنین برای گزارش‌دهی به سهام‌داران، سازمان‌های دولتی و ناظران جمع‌آوری، تحلیل و ارائه می‌کنند.

حسابداری دولتی

حسابداری دولتی عبارت است از یک سیستم اطلاعاتی که اطلاعات مربوط به فعالیت های مالی موسسات دولتی را جمع آوری، تجزیه تحلیل، ثبت، طبقه بندی، خلاصه و گزارش میکند.

 

حسابداری مدیریت

 

حسابداری مدیریت فرآیند تعریف، اندازه‌گیری، تجمیع، تجزیه و تحلیل، مهیاسازی، تفسیر و تبادل اطلاعات مورد استفاده مدیریت جهت برنامه‌ریزی، ارزیابی و کنترل یک واحد تجاری و جهت اطمینان از استفاده مناسب و پاسخگویی به منابع‌شان می‌باشد.

حسابداری منابع انسانی

 

در واقع حسابداری منابع انسانی تبدیل مفهوم کیفی وذهنی ارزش منابع انسانی در قالب کمی وعینی با استفاده از دانش حسابداری است .

حسابداری مالیاتی

در حسابداری مالیاتی به محاسبه مالیات بر درآمد موسسات و قوانین و مقررات مالیاتی پرداخته می‌شود. قوانین مالیاتی در کشورهای جهان موضوعی مهم است و محاسبه مالیات، کاری بسیار مهم برای کسب و کارها است.

حسابداری فروشگاهی

مدیریت فروشگاه‌ها هم مانند هر کسب‌وکاری باید همراه با حساب‌ و کتاب‌های دقیق باشد. حسابداری فروشگاهی شامل محاسبه موجودی اجناس، کنترل حساب‌ها، دریافت و پرداخت، چک‌ها و رسیدها و … است.

آنچه در مدیریت فروشگاه اهمیت دارد؛ سرعت و دقت حساب‌ها بدون حتی کوچکترین معطلی در مقابل مشتریان است.

نرم افزارهای حسابداری

حسابداری از گذشته تا به امروز با ابزارهای مالی بسیاری رشد کرده است. امروزه با رشد چشمگیر تکنولوژی نرم‌افزارهای حسابداری جای چرتکه و ماشین حساب را گرفته‌اند و کسب‌وکارها این نرم‌افزارها را ابزاری مهم برای مدیریت کارشان تلقی می‌شوند.

سوالی که برای هر تازه‌ کار حسابداری مطرح می‌شود؛ چگونگی یادگیری و به‌کارگیری نرم‌افزار در امور مالی یک شرکت است. سپیدار همکاران سیستم با ارائه خدمات آموزشی و پشتیبانی رایگان این موضوع را در ذهن هر حسابداری آسوده‌تر کرده است.

آینده حرفه حسابداری در ایران
پیش بینی‌ها نشان می‌دهند که آینده رشته حسابداری در ایران بسیار خوب است. امروزه از کوچکترین سازمان‌ها گرفته تا بزرگ‌ترین شرکت‌ها و کارخانجات، همگی به یک حسابدار و یا یک گروه حسابداری نیازمندند. در واقع حسابداری مانند قلب یک مجموعه‌ی کاری می‌باشد و اگر خللی در کارکرد آن به وجود بیاید، بقیه ی گروه‌های کاری هم با مشکل مواجه خواهند شد. به عنوان مثال یک کارخانه را در نظر بگیرید. در یک کارخانه این حسابدار و یا گروه حسابرسی است که مشخص می‌کند هزینه‌ها و درآمدها چقدر بوده و در واقع این حسابدار است که ورودی و خروجی های کارخانه را مشخص می‌کند و گزارش آن‌ها را ارائه می‌دهد.
حالا فرض کنید که حسابدار نتواند این کارها را به درستی انجام دهد و گزارش‌هایی که ارائه می‌دهد؛ دقیق نباشد. در این صورت مشکلات زیادی برای کارخانه پیش خواهد آمد و حتی ممکن است آن کارخانه به ورشکستگی هم برسد! در این صورت کارخانه حتی از پرداخت حقوق کارگران خودش هم عاجز خواهد بود و دقیقاً به همین دلیل است که می‌‎گوییم حسابداری قلب یک مجموعه‌ی کاری است، چون اگر حسابداری خوب کار نکند بقیه قسمت‌ها نیز نمی‌توانند به خوبی فعالیت کنند. تمامی این موارد نشان می‌دهند که به کار گرفتن گروه‌های حسابداری خبره برای تمامی ارگان‌ها، شرکت‌ها و کارخانه‌ها یک ضرورت است و این ضرورت با گذر زمان بیش‌تر هم خواهد شد. به دلیل این که امور حسابداری رفته رفته الکترونیکی می‌شوند و به‌کارگرفتن افراد غیر متخصص در این زمینه روز به روز غیر ممکن‌تر خواهد شد. به همین دلیل آینده حرفه حسابداری در سراسر دنیا و به خصوص در ایران که یک کشور در حال توسعه است بسیار خوب پیش بینی شده است.
فرصت‌های شغلی حسابداری
حسابداری از جمله مشاغل ضروری هر کسب‌وکاری است. هر کسب‌وکاری بسته به حجم فعالیت، حداقل به یک حسابدار برای سروسامان بخشیدن امور مالی نیاز دارد. پس اگر شما در ابتدای مسیر انتخاب رشته و حرفه هستید و به حسابداری علاقه‌‌مندید؛ شک نداشته باشید که این حرفه آینده‌ شما را می‌سازد!
درس‌های این رشته در طول تحصیل
دروس پایه:روانشناسی عمومی، جامعه شناسی، اصول علم اقتصاد، ریاضیات پایه، ریاضیات کاربردی، آمار کاربردی، مبانی کاربرد کامپیوتر، پژوهش و عملیات، مدیریت تولید، حقوق بازرگانی، پول و ارز بانکداری، مبانی سازمان مدیریت، توسعه اقتصادی، مالیه عمومی، روش تحقیق.

دروس اصلی و تخصصی:اصول حسابداری، حسابداری میانه، حسابداری پیشرفته، حسابداری صنعتی، حسابرسی، حسابداری مالیاتی، اصول تنظیم و کنترل بودجه، مدیریت مالی، مباحث جاری حسابداری، متون حسابداری

رتبه حسابداری در میان مشاغل سخت
در رده‌بندی مشاغل سخت حسابداری در رتبه پنجم قرار دارد و این به معنای حساسیت این حرفه در بقای هر کاری است. از طرفی حسابداری در لیست فهرست اولیه مشاغل پردرآمد دنیا نیز به‌‌شمار می‌آید. شاید یک حسابدار همانند پزشک و یا خلبان با جان افراد کاری نداشته نباشد ولی اطمینان از وضعیت مالی هر شرکت و یا هر فردی در ذهن توانمند و با خرد اوست که انجام می‌پذیرد.

کمک حسابدار کیست و چه فعالیت‌هایی انجام می‌دهد؟
کمک حسابدار کسی است که به‌تازگی از دانشگاه فارغ التحصیل شده و به‌نوعی یک تازه‌کار است. از جمله وظایف یک کمک حسابدار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

?ثبت اسناد حسابداری ساده و تکراری در بخش هزینه، درآمد، فروش و غیره
 ثبت اطلاعات حضور و غیاب کارکنان جهت محاسبه حقوق و دستمزد
کنترل اسنادی مثل فاکتورها، صورت حسابها، لیست حقوق و دستمزد و بیمه و …
تحویل ماهیانه لیست بیمه به صورت به سازمان بیمه تأمین اجتماعی